Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler

Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler

“Hukuk fakültesinden mezun olmadan neler yapmalıyım?”, “Hukuk fakültesi öğrencisi kendisini nasıl geliştirmeli?”, “Yurtdışında hukuk yüksek lisansı yapmak istiyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum.” diyenlerdenseniz bu yazımız tam size göre!

Amerika’da Hukuk yüksek lisansı başvuru ve kabul süreci, çok rekabetin olduğu bir süreç. Yüksek lisans kabulü alma şansınızı artırmak istiyorsanız, bunu en iyi yapabileceğiniz yer hukuk fakültesi. Daha birinci, ikinci sınıfım zamanı gelince düşünürüm demeyin, zamanı gelince çok düşüneceksiniz. Sonra keşke bize anlatsalardı, bilseydik daha en başından çaba gösterirdik demeyin, bize kulak verin.

Evet küçük bir girizgâh yaptığımıza göre ABD’de LLM yapmak isteyenlere tavsiyeler kısmına geçelim.

Hukuk Fakültesi öğrencilerine tavsiyeler

Ortalama

Ortalama tabii ki. Ne kadar yüksek ortalamanız olursa o kadar iyi. ABD’de en iyi hukuk fakültelerini hedefliyorsanız ortalamanız iyi olacak. Binlerce avukat başvuruyor bu okullara. Doğal olarak en iyi ortalamalara sahip adaylar öne çıkacak.

Tabi ortalama her şey değil. Düşük not ortalaması LLM yapmaya ve burs kazanmaya engel değil. Bunu önceki yazılarımızda söylemiştik (Bknz.). Fakat kabul şansınızı, burs kazanma şansınızı artırmak istiyorsanız ortalamanızı yükseltin. Yapabildiğinizin en iyisini yapın.

düşük not ortalaması llm yapmaya engel mi
Düşük not ortalaması llm yapmaya engel mi? (Görsele tıklayınız)

İngilizce

Eğitimi İngilizce alacaksınız, her halükârda öğrenmeniz gerek. Fakülteyi bitirmeden dil konusunu halletmek size vakit kazandıracaktır. Halletmekten kastımız IELTS skorunuz 6.5 üzeri ve TOEFL skorunuz 100 üzeri olmalı. Ben İngilizce biliyorum diyenler bu sınavlarda çakılabiliyor haberiniz olsun. Bu skorları almak, mezun olduktan sonra direkt başvuru kısmına geçmenizi sağlar. Mental olarak LLM başvurularına odaklanabilirsiniz.

Eğer hukuk fakültesine yeni başladıysanız her sene bir kur bitirin. Üniversitenizin derslerini, kurslarını takip edin. Yaz aylarında yurtdışı dil okullarına gidebilirsiniz, hem gezip hem öğrenebilirsiniz. Üçüncü, dördüncü sınıftaysanız yurtdışı yaz stajları ayarlamaya çalışın. Hem özgeçmişiniz şekillenir hem İngilizceniz ilerler.

Sosyal Olun

Bu ne demek şimdi demeyin. Hem özgeçmişiniz hem de referanslarınız için önemli. Okulunuzun kulüplerini aktif değerlendirin. Hukuki yarışmalara, seminerlere, panellere, programlara katılın. Pandemi sürecinde biraz zor ama elbet bunlar da geçecek, değil mi? Uluslararası bir şirkette staj yapmayı deneyin. Burada insanlarla tanışın çevrenizi genişletin.

Okuldaki hocalarınızın kurduğu merkezler var mı? Oralarda çalışmak güzel olabilir. Yurtdışı seçeneklerini değerlendirin: Hukuk yaz okulları, yaz stajları gibi… Uluslararası vakıf ve derneklerin gönüllü çalışmalarına katılabilirsiniz. Yine Türkiye’de vakıf, dernek ve organizasyonlarda çalışabilirsiniz.

Hukuk kulübünüz dergi mi çıkarıyor? Neden siz de bir yazı yazmıyorsunuz? Hukuk kulübünüz ünlü bir avukat veya saygıdeğer bir hukukçu ile bir söyleşi yapıyorsa, belki siz de orada olmalısınız. Üniversitenizde Birleşmiş Milletler simülasyonu yapılıyor ve siz buna katılmıyorsanız, belki de bazı şeyleri düşünmenin vakti gelmiştir. Eğer üniversitenizde yoksa, demek ki bunu kurması gereken kişiler sizlersinizdir. Münazara kulüpleri de yine benzer şekilde düşünülmelidir.

Model United Nation Konferansı Amerika'da Hukuk Kariyeri
Model United Nation Konferansı

Erasmus seçeneğini de değerlendirmelisiniz. Yurtdışında eğitim almak, ufkunuzu genişletir, ayrıca aktif bir öğrenci olduğunuzu gösterir.

Toparlayacak olursak, kulüplerde yapacağınız etkinlikleri hafife almayın, organize edin, katılın, içinde bulunun ve daha iyilerini araştırın. Bunlar insanı geliştirir, iletişim ve yönetim kabiliyetlerini arttırır. Hem iş başvurularınızda hem de LLM başvurularınızda size büyük artılar sağlayacaktır.

Tüm seçenekleri değerlendirin. Size uygun olanları uygulamaya çalışın. Okulunuza öğrenci kabul ediyor olsanız; iyi İngilizcesi olmasına rağmen, notlarına çalışıp evden çıkmamış, çalışacağı alanı tanıyamamış bir öğrenciyi fakültenize almak ve ona burs vermek ister misiniz?

***

Yazımızın sonuna geldik değerli okuyucularımız. Yukarıda söylediklerimize eklemek istedikleriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Faydalanabileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız veya takipçileriniz varsa lütfen onlara da bu yazımızı gönderin. Sorusu olanlar için bilgi@amerikadahukuk.com email adresimiz herkese açık. Sağlıklı Günler!

İletişim Formu

Ücretsiz servislerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak, indirim talebinde bulunmak ya da başvurularla ilgili herhangi bir konuda soru sormak amacıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.